Svetla

Provere sijalica automobila i drugi servisi svetala

 

Ukoliko poverite servisiranje svetala nekoj od radionica iz Bosch Car Service koncepta, to donosi i neke važne prednosti. Budite bezbedni na putu, izbegnite probleme pri tehničkom pregledu tako što ćete voditi računa o zameni sijalica na vreme.

Ako primetite bilo kakve probleme sa svetlima na vašem vozilu, odmah se obratite nekoj od radionica iz Bosch Car Service koncepta. Ovde smo da vam pomognemo sa svim vašim potrebama kada su svetla na vašem automobilu u pitanju – čak i kod provere i zamene automobilskih sijalica. Ako jednostavno želite da utvrdite da vaša svetla rade ispravno, na primer kao dodatak drugoj usluzi, naši stručnjaci će vam ponovo rado pomoći.

Zašto su važni provera sijalica i servis svetala?

Veoma je važno pripaziti na probleme sa svetlima u vozilu i rešavati ih odmah. Neuočavanje slomljenog svetla ili odlučivanje da se ostavi nekoliko dana pre nego što se popravi može lako dovesti do nesreće ili privući pažnju policije.

 

Smatrajte svetla u svom vozilu sigurnosnim sistemom. Ako ih ne održavate pažljivo, potencijalno se izlažete opasnosti. Na primer, razmotrite posledice noćne vožnje sa samo jednim svetlom. Vozač koji Vam dolazi u susret može vrlo lako da udari u neosvetljenu stranu vašeg automobila. Čak i nesreća koja nije vaša krivica mogla bi vas dovesti u težak položaj kod osiguravajuće kompanije ako se ispostavi da jedna od vaših sijalica nije radila. Takođe treba imati na umu da su provere svetlosnih grupa deo tehničkog pregleda, a nešto tako malo kao što je neispravna sijalica zadnjeg fara, može dovesti do toga da ne prođete tehnički pregled.

 

S obzirom na važnost servisiranja svetala, prirodno želite da se o njima brine odgovoran partner – baš kao i bilo koji drugi zadatak koji je kritičan za održavanje. Zbog toga uvek treba kontaktirati Bosch Car Service radionicu, ne samo radi većih popravki farova ili zamene farova, već i radi provere i zamene sijalica automobila.

Vršenje provere sijalica automobila i pregled svetala

Skloni smo da svetlosni sistem na našim vozilima uzimamo zdravo za gotovo. Ali sistem osvetljenja sadrži dosta različitih komponenti, a svaki automobil ima malo drugačiji raspored. Evo liste za proveru.

 

  • Farovi i bočna svetla
  • Svetla za maglu, prednja i zadnja
  • Kočiona svetla
  • Indikatori / svetla za opasnost, napred i pozadi
  • Svetla za vožnju unazad
  • Svetlo za registarske tablice

 

Najočigledniji zadatak je osigurati da sijalice koje služe ovim funkcijama rade. Ali pored temeljne provere sijalica automobila, sočiva na svakom mestu moraju se redovno proveravati na pukotine, sitna oštećenja ili bilo šta drugo što ometa svetlost. Takođe treba proveriti da li postoje mrlje na reflektorima koje se mogu pojaviti ako voda prodre u svetiljku.

 

Imajte na umu da test na tehničkom pregledu uključuje stavke kao što su brzina kojom trepere indikatori i poravnanje farova. Vaša svetla mogu biti uzrok opasnosti ako su postavljena previsoko ili ako ne osvetljavaju ceo put, pa je važno da periodično podešavate njihovo poravnanje.

 

Sa zadovoljstvom ćemo izvršiti temeljnu procenu svetlosnih grupa i signala vašeg vozila, bez obzira da li ste primetili određeni problem sopstvenom proverom. Neki direktni problemi poput podešavanja farova i zamene sijalice mogu se odmah rešiti. Važniji problemi će biti dokumentovani i tražićemo vašu dozvolu da nastavimo sa popravkom.

Zašto tražiti od nas da zamenimo sijalice na vašem autu?

Ako ste ikada pokušali sami da promenite automobilsku sijalicu, znaćete koliko to može biti frustrirajuće. Kao prvo, prilično je teško precizno utvrditi koja vrsta sijalice vam je potrebna. To znači pregledanje dokumentacije i bavljenje zbunjujućim spiskovima komponenata. A kada imate pravu sijalicu, lako možete da je oštetite pre nego što je i ubacite u nosač – kod halogene sijalice, dovoljan je samo dodir, da bi se potpuno slomila. Čak je i ulazak u sklop svetla radi zamene sijalice težak proces koji zahteva alat, vreme i strpljenje. Kome trebaju sve te muke kada jednostavno možete zatražiti od Bosch Car Service radionice da vam izvrši zamenu?

 

Postoji još jedan razlog da dođete kod nas radi zamene automobilskih sijalica. Ponekad se ispostavi da je ono što izgleda kao neispravna sijalica, ipak malo kompleksniji problem. Na primer, problemi sa električnim vezama često se manifestuju jednostavnim kvarom sijalice. U takvim situacijama bilo koji auto-servis iz Bosch Car Service koncepta je kvalifikovan da vas informiše o mogućim uzrocima i predloži rešenje.