Provera sigurnosti

Dijagnostikovanje i popravljanje sigurnosnih karakteristika automobila

 

Možete verovati stručnjacima u Bosch Car Service radionicama da će dijagnostikovati i popraviti probleme bilo kog elektronskog sistema bezbednosti u vašem vozilu. Dijagnostička kompetencija za sve sigurnosne sisteme i tipove vozila, vrhunska oprema i veštine, Bosch stručnost u dijagnostičkoj opremi je ono što koristi osoblje radionice.

Danas će moderno vozilo učiniti sve da spreči opasnu situaciju koja se razvija tokom vožnje. Ugrađene sigurnosne funkcije automobila intervenisaće kad god se čini da će se dogoditi nešto loše. Ove tehnologije su suštinska pomoć u bezbednoj vožnji, ali kada se one pokvare, ostaćete izloženi svim vrstama rizika na putu. Moguće je čak i da vam se kočnice potpuno pokvare.

Zašto je održavanje sigurnosnih karakteristika automobila toliko važno

Većina savremenih vozila sadrži niz naprednih sigurnosnih sistema. Možda ste ih videli kako se nazivaju skraćenicama kao što su ABS, TCS i ESP®. Iako ti pojmovi deluju pomalo zbunjujuće, u osnovi se radi o tehnologijama koje pokušavaju da vam pomognu da se oporavite od klizanja ili, prvobitno i sprečite klizanje.

 

Čitav proces intervencije u opasnim situacijama na putu je, naravno, kompjuterski kontrolisan. Senzori za volanom i u okviru pogonskog sklopa pružaju procesorskoj jedinici podatke o trenutnoj situaciji, na osnovu kojih će program gotovo trenutno odrediti najbolji tok akcije pre slanja komandi kočnicama, motoru i drugim komponentama.

 

Dakle, kao što možete da pretpostavite, dijagnostikovanje i rešavanje problema sa bezbednosnim sistemima vašeg vozila zahteva naprednu opremu koja može ispitivati neophodne senzore i procesorske jedinice. Srećom, Bosch je bio na čelu razvoja ovih alata za radionice, tako da su u Bosch Car Service radionicama izuzetno dobro opremljeni i obučeni za ovu vrstu posla.

Objašnjenje skraćenica za sigurnosne karakteristike automobila

Često dolazi do zabune kada je u pitanju terminologija različitih tehnologija dizajniranih da vam omoguće sigurniju vožnju.

 

ABS (Advanced Braking System): Napredni sistem kočenja je tehnologija koja vam pomaže da zaustavite klizanje kada kočite. Ako senzor otkrije da određeni točak klizi jer je pod površinskim pritiskom primenjen preveliki pritisak kočenja, ABS će u brzim rafalima otpustiti pritisak na kočnicu. Ovo će zaustaviti klizanje i vratiti vam sposobnost upravljanja vozilom.

 

TCS (Traction Control System): Sistem kontrole vuče se bavi gubitkom efekta proklizavanja usled naglog ubrzanja, a ne kočenja. Ako se na klizavom putu da prejak gas, točkovi će proklizati. TCS će odgovoriti smanjenjem količine snage koja se šalje na točkove koji proklizavaju.

 

ESP® (Electronic Stability Program): Program elektronske stabilnosti je napredna tehnologija koja koristi ABS, TCS i upravljanje motorom kako bi osigurala sigurnu i udobnu vožnju. Prepoznaje pokrete upravljanja koji su suviše ekstremni i interveniše korektivnim merama pre nego što se dogodi klizanje.

 

Ponosni smo što možemo da kažemo da je tvorac svih ovih tehnologija Bosch.

Kada je potrebna dijagnoza sigurnosnog sistema?

Prvo saznanje o grešci u bezbednosnim karakteristikama automobila je kada se lampica upozorenja pojavi na komandnoj table vašeg vozila. Zavisno od vozila, može se dogoditi da se lampica upali kad god vaš ESP® sistem interveniše kako bi reagovao na opasnu situaciju. U tim slučajevima, lampica ostaje samo kratko upaljena. Ako lampica ostane upaljena duže vreme ili ako se mogu videti neke druge neuobičajene indikacije povezane sa bezbednosnim karakteristikama automobila, kontaktirajte Bosch Car Service radionicu.

 

Neki problemi sa sigurnosnim uređajima automobila – na primer, problemi koji zahtevaju popravku ABS pumpe ili popravku ABS modula – mogu se manifestovati na očigledniji način, poput pedale kočnice koja više ne radi ili radi sa poteškoćama.

 

Takođe može biti slučaj da tokom kompleksnijih popravki menjača treba ispitati potencijalni problem sa sigurnosnim karakteristikama automobila. Sistemi kao što su ESP® i TCS veoma blisko sarađuju sa menjačem kako bi isporučili pravi nivo snage na točkovima u bilo kojoj situaciji.

 

Pažljivo beležeći prijavljene simptome, osoblje naše radionice koristiće napredne metode i opremu kako bi tačno utvrdilo koji tip problema postoji (ako postoji) i posavetovaće vas o koracima potrebnim za njegovo rešavanje.