Provera akumulatora

Provera akumulatora – Izbegnite neprijatnosti

 

Jednostavna provera akumulatora u Bosch Car Service radionicama pomoći će vam da izbegnete neprijatnosti nastale usled praznog akumulatora. Otkrijte propadanja akumulatora pre nego što dođe do kvara, dok se visokokvalitetni akumulatori koriste kao zamena, a stari akumulatori se pravilno odlažu.

Problem automobilskih akumulatora je u tome što mogu da se pokvare bez prethodnog pokazivanja znakova predstojećeg kvara. Često za problem saznate tek kada automobil konačno ne uspe da se pokrene – možda u najnezgodnije vreme. To je vrlo dobar razlog za periodičnu proveru akumulatora.

Zašto se preporučuje redovna kontrola akumulatora?

Kasna je noć na mračnom parkiralištu. Ulazite u svoj automobil i okrećete ključ za paljenje. Motor se okreće, ali usporeno. Ne želi da startuje. Pokušate ponovo, nekoliko puta, bez uspeha. Konačno, sve što čujete je klik kada okrenete ključ. Akumulator vam je prazan, a vi ste u problemu.

 

To nije situacija u kojoj bilo ko želi da se nađe. A sve što je potrebno da biste bili sigurni da se nikada nećete naći u ovoj situaciji je periodična provera akumulatora automobila u Bosch Car Service radionicama da biste utvrdili da li je vaš akumulator još uvek u dobrom stanju. Ovo je posebno preporučljivo pre i posle naporne zime, jer hladno vreme negativno utiče na rad akumulatora.

 

Ako se utvrdi da akumulator otkazuje, preporučićemo vam da ga zamenite visokokvalitetnim Bosch proizvodom. Ovo će vam pružiti dug i pouzdan rad.

Šta sve uključuje kontrola akumulatora?

Provera će započeti vizuelnom procenom fizičkog stanja akumulatora. Bilo koji znak oštećenja je očigledno ozbiljan problem, ali stručno lice u Bosch Car Service radionici koje vrši proveru akumulatora takođe će pažljivo obratiti pažnju na polove i kleme akumulatora. Ako su na bilo koji način korodirani, to može značiti da kablovi za napajanje neće moći da naprave dobru vezu. U tom slučaju je obično najbolje zameniti akumulator.

 

Sledeća faza je provera da li je napon akumulatora dovoljno visok za pokretanje automobila. Prihvatljivo je najmanje 75% kapaciteta. Ali takođe je važno proveriti može li taj akumulator zaista da podnese opterećenje koje mu je nametnuto pri pokretanju motora. Profesionalna oprema to može vrlo pouzdano da izmeri.

 

Na kraju, potrebno je proveriti koliko se dobro akumulator puni. Ovo je posebno važno ako je u početku pokazivao nizak napon – test punjenja utvrdiće da li je to bio znak problema ili posledica normalnih okolnosti kao što je kratka vožnja.

 

Generalno nije moguće izvršiti popravku akumulatora, pa je zamena rešenje većine problema koji se pojave tokom provere akumulatora. Preporučujemo Bosch akumulatore koji pružaju izuzetnu pouzdanost. Za vas vršimo ugradnju automobilskih akumulatora, a stare akumulatore odložićemo na ekološki odgovoran način.

Šta škodi akumulatoru?

Starost je očigledno ključni faktor koji dovodi do propadanja akumulatora. Oni se sastoje od ćelija koje sadrže materijale koji vremenom neizbežno gube efikasna svojstva. Dakle, može se očekivati da će vozilu u nekom trenutku biti potreban novi akumulator.

 

Međutim, ovaj proces starenja može se znatno ubrzati ako se naponu akumulatora često dozvoli da se smanji pre punjenja. Dakle, aktivnosti koje treba izbegavati uključuju dugotrajnu upotrebu električnih uređaja automobila dok ne radi. Takođe se ne preporučuje da automobil dugo stoji, a da ga s vremena na vreme ne pokrenete.

 

Temperatura je još jedan od glavnih faktora pražnjenja akumulatora. Zimi automobil parkiran napolju po hladnom vremenu može izgubiti toliko napona da jednostavno neće uspeti da se pokrene. To je dodatak dugoročnoj šteti koju akumulator trpi zbog ponovljenih epizoda pražnjenja i punjenja. Možete pomoći akumulatoru držeći automobil prekriven zimi, ako je moguće. Provera stanja akumulatora pre i posle zime je takođe vrlo dobra ideja.

 

Konačno, kvalitet akumulatora je glavni faktor u izbegavanju prevremenog propadanja. Dakle, odabir proizvoda iz superiorne Bosch palete je odlična investicija ako se tokom provere akumulatora preporuči zamena.