Popravka kočnica

Zašto odabrati popravku i održavanje kočnica u Bosch Car Service radionicama?

 

Popravka i održavanje kočnica u Bosch Car Service radionicama pruža sigurnost. Koriste se rezervni delovi za kočione sisteme koji su u skladu sa specifikacijama proizvođača, svi delovi kočionog sistema koji se pohabaju nalaze se već na našoj listi za proveru kočenja, naše znanje i oprema su bez premca.

Kočioni sistem je očigledno jedna od bezbednosno najkritičnijih karakteristika vašeg vozila – to nije nešto što možete poveriti u bilo kom servisu. Zbog toga bi Bosch Car Service radionica trebala biti prirodni izbor za vaše popravke i održavanje kočnica.

Zašto i koliko često je neophodno popravljati i održavati kočnice?

Zbog načina na koji funkcioniše kočioni sistem – pomoću pločice za hvatanje metalnog diska – postoji niz komponenata koje se vremenom mogu istrošiti. Kao rezultat, povremeno će biti potrebna popravka kočnica i zamena delova poput kočionih pločica, kočionih diskova i kočione tečnosti.

 

Mnogi vlasnici vozila greše čekajući dok ne otkriju neki znak pogoršanja ili neefikasnosti. Stoga preporučujemo redovno servisiranje vašeg vozila i periodične provere kočnica kako biste procenili stanje kočionog sistema i proverili da li su potrebni rezervni delovi pre nego što se pojave problemi.

 

Nemoguće je tačno reći koliko često je potrebna popravka ili zamena, između ostalog i zato što se različita vozila koriste na različite načine. Na primer, gradska vožnja “stani-kreni” obično je zahtevnija za vaše kočnice od kontinuirane vožnje, na primer na auto-putevima.

 

Kao opšte uputstvo, kočionu tečnost je potrebno zameniti najmanje svake dve godine.

Šta podrazumeva provera kočionog sistema?

Tokom provere kočnica, naši mehaničari će pažljivo pregledati sve potrošne delove, uključujući kočione pločice, kočione diskove i kočionu tečnost. Za proveru kočionih pločica i diskova koristi se specijalna oprema za tačna merenja ovih komponenata. Ako se merenja ne podudaraju sa merenjima koja je proizvođač odredio za vozilo, delovi će biti zamenjeni.

 

Takođe će se proveriti kočiona tečnost kako bi se utvrdilo da li joj je potrebna zamena zbog starenja ili kontaminacije.

 

Nakon provere kočnica, dobićete detaljan izveštaj o stanju kočnica, zajedno sa ponudom za sve radove koji bi mogli biti potrebni.

 

Svi delovi i materijali koji se koriste za zamenu kočnica su visokog kvaliteta i u skladu sa zahtevima proizvođača.

Znaci da postoji mogući problem sa vašim kočionim sistemom

Može biti teško prepoznati postojanje problema sa kočnicama, međutim ima nekoliko znakova na koje morate paziti:

 

  • Svetlo upozorenja za kočenje na vašoj kontrolnoj tabli
  • Osećaj mekoće pod nogom ili kočnica koja kao da ne reaguju na pritisak koji vršite. To može biti znak da treba proveriti stanje i efikasnost kočione tečnosti.
  • Škripanje kočnica često ukazuje na to da se kočnica ne otpušta i da bi trebalo da dodatno ispitate kočionu čeljust.
  • Osećaj drhtanja kada pritisnete kočnicu ili tendencija da vozilo tokom kočenja skrene na jednu stranu.
  • Visoka ručna kočnica.

 

Ako se pojavi bilo šta od ovoga ili ako niste sigurni u stanje kočnica, generalno je preporučljivo da prestanete da koristite svoje vozilo i da se obratite Bosch Car Service radionicama za savet u vezi sa proverom kočnica kod jednog od naših stručnjaka.